Arctorna

Az arcizmok megfeszítése, tornáztatása.
Szükséges lehet pl. facialis paresis esetén, ha valamilyen károsodás miatt létrejött az arc izmainak gyengesége vagy bénulása.

Alkalmazható pl. kozmetikai céllal, mert az arcbőr minősége mellett az arcizmok petyhüdtsége is felelős a ráncok kialakulásáért. Az arcizmok, ahogy a test összes többi izma, fejleszthetők, erősíthetők.

Dévény módszer (Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer , röviden DSGM)

Csecsemőkori mozgásfejlődés zavarát kezelő komplex technika, amely az újszülöttek életének első fél éve során a leghatékonyabb, de későbbi életkorban is jelentős javulást lehet elérni általa. Ajánlott:
Újszülötteknek, csecsemőknek – a terhesség alatt, szülés közben vagy a megszületés után kialakult idegrendszeri kórképek (agyvérzések, ciszták, agykamrai tágulatok stb.) miatt beteggé vált babáknak. Gyermekeknek – ortopédiai problémák (gerincferdülés, csípőfejlődési rendellenességek) tartáshibák (ferde nyak, láb deformitások), mozgásszervi fájdalmak, sport sérülések stb. esetén; Felnőtteknek – gerincpanaszok, különböző mozgásszervi betegségek, ortopédiai és neurológiai kórképek, műtétek utáni rehabilitáció esetén.

Értorna

Artériás értorna: az artériák leggyakoribb betegsége az érelmeszesedés, melynek oka az elhízás, magas koleszterin szint, a cukorbetegség, a mozgáshiány, a dohányzás. Ezek a betegségek halálos szövődménnyel járhatnak (pl. szívinfarktus), ezért fontos a megelőzésük pl. speciális gyakorlatokkal.

Vénás értorna: keringésjavító hatású, és a trombózis megelőzését szolgáló gyakorlatok.

FDM terápia

FDM egy igen új és különösen hatékony mozgásterápiás eljárás, amit elismerten a leggyorsabban terjedő fájdalomcsillapító terápiaként alkalmaznak.

Izomerősítés háromdimenziós mozgásnak megfelelően

A mai mozgásszegény életmód következtében úgynevezett dekondicionális szindróma léphet fel, a gyengült izmok nem tartják a törzset és az ízületeket ezért azok fájdalmassá válhatnak. Az emberi test folyamatosan három dimenzióban mozog, ennek megfelelően az izmok funkcióját is három dimenzióban neveljük vissza speciális mozgáskombinációkkal.

Ízületstabilizáló tréning

Az izmok az ízület mozgatásán felül annak stabilizálásában és védelmében vesznek részt. Nem csak az erejük, de a gyors reakció képességük fejlesztésével érhetünk el nagyobb stabilizáló hatást. Az izom jó stabilizáló funkciójának jelentősége nagy a törzsön de a végtagokon is. Sérüléseket, műtéteket követően lehet szükség fejlesztésére, de ízületi fájdalmakat is megoldhat. Sportolóknál kiemelkedő szerepe van a prevencióban és a rehabilitációban is.

Katona módszer

Minden csecsemővel veleszületetten jelen lévő, ún. komplex elemi mozgásmintákat (mászás, ülésbe húzódzkodás, ülésbe emelkedés, kúszás, stb.) váltjuk ki a fiatal csecsemőkben. A mozgás kiváltását az agy „serkentésével” érjük el azáltal, hogy a csecsemőt különböző gravitációs helyzetekbe hozzuk, ami aktiválja az agy azon részét, ahol ezek az elemi mozgásminták tárolva vannak. Az agyból kifutó „parancs” hatására létrejön a mozgásminta, a végrehajtott mozgásról pedig visszajut az agyba az információ.

Manuálterápia

Passzív technika, az ízületek finom, manuális mobilizációjával képes az ízület funkcióját javítani. Jól kombinálható más módszerekkel.

McKenzie módszer (derékfájás kezelése)

Egyéni vizsgálati módszeren és terápián alapuló komplex kezelése a derékfájásnak, gerincsérvnek. Elsősorban a mozgáshoz köthetően megjelenő fájdalom változása és megszűnése vezet a megfelelő terápiás mozgások kidolgozásához.

Mulligan módszer (ízületi fájdalmak kezelése)

Fájdalmas, beszűkült mozgású ízületek és a nyaki gerinc korszerű szemléletű, hatékony terápiája. Passzív technikákat és aktív mozgáselemeket komplex módon alkalmaz, gyors javulás mutatja a módszer hatékonyságát.

Perifériás idegmobilizáció

A perifériás idegek letapadásukkal okozhatnak fájdalmas, nehezített mozgást. Idegi eredetű fájdalmak és érzészavarok kezelése speciális technikával, az idegek mobilizációjával történik.

Proprioceptiv tréning (ízületstabilizáló módszer)

Az izmokban található mechanoreceptorok ingerlésén keresztül fejlesztjük az izomműködést, felhasználjuk az izomcsoportok egymás működését erősítő hatását gyengült, sérült végtagokon és törzsön. A motoros idegrendszer alulműködésénél is eredményes gyógymód.

Schroth módszer (gerincferdülés gyógytornája)

A gerincferdülés (scoliosis) és egyes tartáshibák speciális kezelési módszere. Napjainkban az egyik legkorszerűbb és leghatásosabb módszernek tartják a scoliosis terápiájában. Három dimenzióban korrigálja az elferdült és elcsavarodott gerincoszlopot, javítja a légzésfunkciót, jól beépíthető a hétköznapi élet mozgásaiba is.

Stretching (izmok nyújtása)

A fájdalom okozta izomfeszülések terápiás nyújtása és lazítása.

Tape technika (speciális „ragasztási” technika)

A Tape anyagának és anatómiai pontosságú felhelyezésének köszönhetően csökkenti az ízületi és izomfájdalmat, stabilizálja az ízületet. Prevenciós céllal is jól alkalmazható hétköznapi és sportmozgásoknál.

Tartás korrekció, törzsizomzat erősítése (hanyagtartás, Scheuermann-kór esetén)

Gyermekkori és felnőttkori rosszul beidegződött és rögzült testtartás korrekcióját elsősorban izomerősítő és mobilizáló gyakorlatokkal érjük el.

Tartásjavítás

A gerinc melletti izomzat erősítésével és annak tudatosításával, valamint ergonómiai tanácsokkal érünk el jobb testtartást.

Terrier módszer (beszűkült mozgású, fájdalmas ízületek kezelése)

Masszázs és manuálterápiás fogások kombinációjával kezeli a fájdalmas, beszűkült mozgású ízületeket. Erős lazító és fájdalomcsillapító hatása miatt válik könnyebbé a mozgás.

Trigger pont terápia (mozgásszervi fájdalom kezelése)

Fájdalmas tenderpontokat kezel elsősorban izmokban. Irodai munkából fakadó izomfájdalmak, sportsérülések, kisugárzó ízületi fájdalmak, túlterhelt izmok kezelésére alkalmas, hatékony gyógymód.